30.11.04

 

Otsalamppu menee vaihtoon



Vanha, monta pimeää metsää nähnyt otsavalo.

Piipahdin illankähmyssä Palosella ajelemassa lenkin. Päähän ripustin kaksi valoa. Heti lähdön jälkeen huomasin, että pelkällä ledivalolla ei näe riittävästi tiheässä lumisateessa ja huimassa alkukiihdytyksessä. Aikaisemmin ajellessani kirkkaassa illassa ledi oli riittänyt. Isolla otsavalolla näki paremmin. Tosin vain juuri ja juuri keulakoirien hännät näkyivät.

Alkuvauhdin jälkeen ajelin jonkin matkaa pimeässä ilman valoja. Keulassa Tuuli ja Jysky hidastelivat ja saivat lopulta aikaan sotkun. Lunta on niin vähän, ettei ankkuria saa oikein tarttumaan. Onneksi reunasta löytyi joku kolo, josta ankkuri sai hieman tukea. Pimeällä salolla ei viitsisi päästää valjakkoa karkuteille. Vaihdoin Tuulin kakkospariin ja nostin Viiman keulaan. Vauhtia riitti yllättävästi loppuun asti. Normaalisti Viima rupeaa jossain vaiheessa jarruttelemaan. Viime aikoina se ei ole keulaan päässytkään.

Ennen Ryönänkosken laavua olisi pitänyt kääntyä kohti autoa. Vanhasta muistista keula kuitenkin päätti kaartaa oikealle ja suoraan laavulle. Laavulla teimme tyylikkään u-käännöksen. Koukku opastaulun jalkaan. Keulakoirien talutus paluusuuntaan. Pieni tauko ja sitten taas vauhtia.

Paluumatkalla vahvistui päätös hankkia uusi otsalamppu. Nykyinen on jo varmaan 20 vuotta vanha Westervesan suunnistuslamppu. Heijastimet ja linssit ovat himmentyneet eikä valoa enää riitä. Akkukin tuntuu tulleen tien päähän. Lataus riittää vain tunniksi. Loppumatkasta tulimme ledin valaistessa reittiä.

Tänään tuli 25 km mittariin. Pidempikin lenkki olisi mennyt, mutta en viitsinyt laavulta lähteä kiertämään vitosen tai kympin lenkkiä, kun valo tuntui jo siinä vaiheessa himmentyneeltä.

Ledivalo viidellä ledillä on oiva keksintö. Patterin kulutus on mitätön. Valoa riittää työskentelyyn ja hitaaseen retkiajoon. Kovempaa ajaessa tai vieraalla uralla kaipaan kuitenkin enemmän näkyvyyttä. Sitä saa loistavasti suunnistajan otsalampulla. 6 tai 10 W poltin riittää. 20 Wattisella maailma muuttuu päiväksi. Niin pitkäksi aikaan kuin akussa on virtaa.

Jossain vaiheessa on myönnettävä, että vanha lamppu on käynyt tien päähän. Nyt siihen on tultu. Tilaan uuden.




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?