31.12.05

 

Hyvää Uutta Vuotta 2006!


Viime yönä oli tullut ainakin viisi senttiä lunta ja nyt iltapäivällä on keli nollassa.
Hannu kävi eilen Palosella ajelemassa noin kuutisentoista kilometriä, ei enempää, kun mukana oli myös Jeltsin, joka on ollut vain pihalenkeillä viimeaikoina.

Seiskan lenkki oli kuulema aurattu! Sielläpä on nyt oikea baana sprinttikoirille.
Ettei tuo vesisade tekisi vaan anturoille kovaa kuorta lumen pintaan! Eiköhän siellä joku kelkkakuski ole kuitenkin pyörähtänyt ja päästään ajelemaan huomenna.

Kuva: Jeltsin ja Siru

26.12.05

 

Tapanina

Aamulla meillä Partalanmäellä -14, kuulas pakkaspäivä.
Suhteellisen vaivattomasti lähdimme liikenteeseen Hannu, minä ja Timo. Koirat olivat innokkaita lähtemään kärrykyytiin ja Paloselle.

Ajelin Timon kanssa laavulle odottelemaan ja kahveeta keittelemään. Näytti, ettei ketään muita olisi tänään liikkeellä.
Timo rymysi lumihangessa Koljan kanssa, näytti molemmilla natiaisilla olevan hauskaa.

Kävimme odottelemassa, josko Hannu tulisi jostakin risteyksestä. Ja sieltähän ne tuli, meidän tulosuunnasta. Lähtivät vielä aukaisemaan seiskan lenkin kun viikonlopun pyry oli aika hyvin peittänyt vanhan uran.
Palattuamme laavulle oli Katikin tullut treenailemaan koiriaan.

Joki on miltei jäässä, vain koskipaikka virtaa vuolaana. Joen töyräällä vilahteli jokin musta, pitkä eläin, epäilimme, että se olisi saukko koska laavun opastetaulussakin kerrotaan joessa olevan saukkoja.

Kohta laavulle tulevatkin peräkkäin Kimmo ja Hannu.
Handleri sai taas pyyhkeitä, kahvimukit oli jääneet repusta. Katsotaan seuraavan kerran, ostan säkillisen kippoja ja jemmaan ne laavulle valmiiksi.
Onneksi repusta löytyi kertakäyttömuki ja saatiin kahvit hörpättyä. Timon piti paistaa vielä makkara nuotiolla. Jostain kumman syystä minulla ei ollut ollenkaan nälkä.

Valjakot lähtivät paluumatkalle ja me Timon kanssa jäätiin kasailemaan tavaroita. Ja...hetkonen lantikkahan on kääntämättä. Vaihtoehtoina on kiertää pidempi lenkki tai kääntää yhdistelmä. Ei muuta kuin harjoittelemaan. Parin yrityksen jälkeen olin saanut auton ja kärryn kääntymään. Täytyy vain jatkaa harjoituksia.

Tuntui kuin pakkanen olisi kiristynyt päivän aikaan, mutta ei se ole kuin asteen laskenut.
Vuosi alkaa vedellä viimeisiään ja uusi vuosi uusine kujeineen edessä.
Tapaamisiin ensi sunnuntaina "hurjien" rekikoirien kanssa.

18.12.05

 

Leijonien kuusipyhä

Pakkasta 10 lunta 15
Taas oli se päivä vuodesta, kun leijonat saapuivat noutamaan joulukuusia. Tapahtuma näyttää olevan jokavuotinen perinne. Leijona saapuvat peräkärryineen ja keräävät metsän komeimmat kuuset talteen. Tällä kertaa he uskalsivat jo rapsuttaakin koiria. Viima näytti vaarallisuutensa ja heittäytyi selälleen ottamaan vastaan rapsutuksia. Muutkin vain huiskivat häntiään ja näyttivät pelottavilta. Karin koirat kovasti hämmästyttivät heitä, kun niin huusivat ennen lähtöä. Minun koirat sen sijaan olivat aivan hiljaa. Kerroin heille, että leijonatkin olisivat hiljaa, jos olisivat vetäneet perässään kymmenen kilometriä maastoauton rengasta.

Kahvittelun jälkeen palasin takaisin autolle. Renkaalla lanattu ura oli jo kovettunut ja matka taittui puoleen tuntiin, kun tullessa meni tunti. Jäi sopimatta joulun ajan ajot, mutta eiköhän tapanina ole aina ajeltu?

11.12.05

 







 

Ajelut jatkuvat

Sunnuntaina on päästävä Paloselle muiden koiriin hurahtaneiden joukkoon.
Viime sunnuntai oli poikkeus kun piti lähteä kirkkoon!!! vanhin lapsista aloitti rippikoulun.

Lähdimme tänään Hannun kanssa vähän aikaisemmin, että ehtisimme ajaa pidemmän lenkin. Tulimme Lamperilantieltä vähän matkaa ja siellähän jo olivatkin Kimmo ja Maukka virittelemässä valjakkoa matkaan. Siitäpä mekin valmistauduimme taipaleelle.
Kimmo ja Hannu lähtivät kohti laavua kiertotien kautta ja minä menin suorinta reittiä lantikalla. Maukka pyörähti vielä kotona ja tuli laavulle myöhemmin.

Laiton ketjut koirille valmiiksi ja otin mukanamme olleet pennut, Keijun ja Kiisun hihnan päähän.
Paikalle tuli mukavasti porukkaa, sellaisiakin, jotka eivät vielä tänä talvena ole käyneet yhteisajoissa.
Olisi vaan tosi mukava jos kaikki ehtisivät jäädä juttusille sinne laavulle. Tahtoo olla vain, että siellä istuu saman "parrat" joka sunnuntai.
Kieltämättä vaatteet tahtovat haista savulle, mutta eipä koirulihommissa kannata muutenkaan laittaa parasta päälle.

Hannu ajeli koirilla n.17 km ja minä lähdin vielä paluumatkalle sitä lyhempää reittiä. Oli kuulema ollut taas hirven haukkujia sillä pidemmällä reitillä ja niin hurja koira irti, etten ainakaan minä sinne olisi uskaltanut lähteä.
Lähdin Kimmon valjakon perään. Välillä muka yritin ohi mutta kummasti vauhti hyytyi kun päästiin rinnalle. Jossakin vaiheessa Noki taas huomasi, että tuttu dieselin turina kuuluu takaa ja siihen loppui sen koiran työnteko.
Hannu ajoi valjakoista ohi ja loppumatka meni paremmin.

Noin 8 km tuli minun ajeluksi, olisi ollut mukava ajella pidempäänkin. Jokohan ensi talvena olisi kaksi valjakkoa koossa.

6.12.05

 

Yöretkellä


Nokialaisen näkemys öisestä tervasnuotiosta ja kolmesta partiopojasta.

Yövyimme LäPan vartiolaisten kanssa laavulla seiskan lenkin sivu-uralla. Maastoon pääsimme maantaina illalla vasta kuuden aikaan. Työt häiritsevät pahasti harrastuksia.

Laittelimme pojille laavun pystyyn. Jätin heidät tekemään nuotiota - lähdin kiertämään seiskan lenkkiä. Lenkiltä palattuani löysin palevat pohjat mustien puiden ääreltä. Näytin mallisuorituksen kuinka nuotio sytytetään yhdellä tikulla ja perään potkaisin vierestä vielä komea tervaksen nuotion päälle. Lopun iltaa pojat paistelivat makkaroita ja lettuja. Vielä puolen yön aikaan pulina kuului komean tervastulen takaa.

Itselleni laitoin laavun tien varteen. Koirat yöpyivät kärryn kettingeissä. Aamulla heilautimme vielä kaksikymppisen. Pojat potkin ylös puoli kymmeneltä ja laavulle ehdimme vaille yksitoista. Pojilla oli kiire kotiin nukkumaan, joten jatkoimme saman tien matkaa.

 

Itsenäisyyspäivän ajelut




Pari astetta pakkasta ja kevyt lumisade oli tämänpäiväinen keli.
Kimmo oli päivän ajelut jo tehnyt kun tulimme laavulle hiukan 11:en jälkeen. Paikalla olivat jo Lea ja Kari ja pienen hetken päästä tuli myös Johanna ja Mikko sekä Markku.

Lea hurautti pian matkaan nuorilla innokkailla koirillaan. Hänen jälkeensä muut, kunhan olivat saaneet valjastettua koiransa.

Kävin pienellä kävelylenkillä Kodan ja Koljan kanssa. Pojat kasvavat silmissä, nehän ovat kohta aikuisen koiran kokoisia. Ne ovat nyt viiden kuukauden ja malttavat jopa kuunnella ja ei -sanaa on opeteltu.
En kerennyt takaisin laavulle kun Lea jo tuli takaisin, olivat tainneet tulla koko seiskan lenkin laukalla.

Mietimme miten talvella käy metsäautoteille kun puut on hakattu ja jokapuolella on aukeaa, saattaa pyryttää urat pian umpeen. Kun vain olisi aikaa viikollakin käydä ajelemassa urat auki.

Hannu lähti vielä kotimatkalle ajamaan koirilla ja minä taas köryyttelin lantikalla takana. Piti jäädä vähän taaemmaksi kun Noki oli vilkuillut kokoajan, että eikö sitä pääsis kärrykyydillä. No niinhän siinä kävi, vaikkei paljo risteyksiä ollutkaan, minä käännyin yhdestä eri reitille kuin Hannu. No kun en minä tuota kärrysysteemiä osaa kääntää, ajelin tien päähän ja jäin odottelemaan. Vartin päästä valjakko sitten tuli minun jälkiä ja ajelimme vielä pari kilometriä. Retkivauhtia, parikymppiä tuli tämän päivän matkaksi.

Kuvat: Koda "laulelee" ja Karin ja Hannun valjakot lähdössä.

4.12.05

 

Aurinkoinen päivä

Tänään paistoi aurinko. Hyvin alhaalta tosin ja vain mäkien päältä sen näki. Ei juuri häikäise tähän aikaan vuodessa.

Tukkirekat ovat aloittaneet rallinsa. Tällä hetkellä ne ajavat puita runkotieltä. Ensi viikolla varmaan jo sivuteiltäkin. Puita on hakattu harvennusmetsistä varmasti satoja tai ehkäpä tuhansia kuutioita. Lähes joka sivutien varressa on kymmenien metrien puukasat odottamassa rekkoja.

Lähdin laavulta itseksi ajelemaan. Hannu jäi odottamaan Karilta lisäkoiria. Ajelin Honkamäkeen ja kääntöpaikalta takaisin. Takaisin tulleessa kohtasin Hannun ja Anteron valjakot vähän ennen Palosenjärveä. Kohtaaminen meni mallikkaasti. Käänsin koirat ja lähdimme poikien perään. Harjoittelimme jälleen ohituksia. Ei mitään murinoita ja rutinoita. Hienosti meni. Kun vaan jostain vielä vauhtia löytyisi.

Itsenäisyysajot on ohjelmassa tiistaina kello 11. Ainakin Kytökosket tulevat. Itse olen paikalla jo valmiina - menemme partiolaisten kanssa metsäretkelle. Ajattelin ottaa koirat mukaan. Saavat hyvää harjoitusta metsäyöpymisessä.





3.12.05

 

Lumitilanne hyvä

Viikon aikana tullut lumi on pysynyt. Kävin tänään heittämässä parikymppiä. Laavulta lähtevä seiska on avattu sunnuntain ajoja varten. Tukkirekat ovat onneksi pysyneet pois pehmeiltä teiltä.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?